Mi történt, amikor a vulkáni láva elérte a tengert

AZ ÚJ ÖSVÉNY, AMELYET A LÁVAFOLYAMOK RAJZOLTAK A TÁJBAN

2021. szeptember 19-e óta a La Palma vulkán 85 napon keresztül tört ki aktívan és ezalatt lávát, vulkáni bombákat, lapilliket és hamutengereket lövellt ki. Néhány nappal később, szeptember 28-án érte el a láva először a nyugati partot, bár nem ez volt az egyetlen alkalom. Amikor tevékenysége megszűnt, a vulkán két új lávadeltát hagyott a sziget partján, amelyek közül az egyik egy régebbi, 1949-ben, San Juan kitörése után keletkezett lávadeltára került.

Contenido

A tenger felé vezető úton a láva teljesen megváltoztatta az Aridane-völgy táját. Ez a forgatókönyv azonban új lehetőséget jelent La Palma biológiai sokfélesége számára. Ahogy a sziget korábbi története is mutatja, amikor új vulkánok keletkeztek, a természet mindig tudott alkalmazkodni, így várható, hogy a láva által jelenleg elfoglalt számos helyen újra felbukkan az élet.

Contenido

Az Atlanti-óceánig vezető útja során a láva elvesztette a hőmérsékletét, a bazaltláva kibocsátási központjaiban lévő 1200 ºC-ról egészen 900 ºC-ra csökkent, amikor elérte a partot. A körülbelül 23°C-os vízzel való érintkezéskor a hősokk következtében hirtelen nagy gőzoszlopok képződtek. Ezeket a felhőket laze néven ismerik, egy szakkifejezés, amely az angol láva és haze (gőz) kifejezések keverékéből származik, mivel egy savköd képződik, amely főként vízgőzből és kis mennyiségű sósavból áll.

Contenido

A gőzoszlopokat követően megkezdődött két lávadelta kialakulása, amelyek ma mintegy 43 hektárral bővítik La Palma partvonalát. Ezek az Állam tulajdonába tartoznak, és mindenki örökségét képezik. Ez a folyamat megegyzik a szigeten előforduló hét korábbi történelmi kitörésével, mint például a San Juan 1949-es kitörése vagy a Teneguía 1971-es kitörése, amelyek új területein számos banánültetvény található.

Contenido

Ezt a két új deltát La Palma lakói „alacsony szigetként” ismerik. Ezek apránként, idővel fejlődnek. Egyelőre az új strandok kialakítása volt a leggyorsabb válasz. Lentebb, a tengerszint alatt felgyülemlett lávában már utat tör magának a biológiai sokféleség. Ezt az új, ásványi anyagokban gazdag élőhelyet már most betelepítik a makroalgák, amelyek az árapályzónákban jelennek meg. A kerti angolnákat, a kakasokat és az öreg angolnákat is figyelmeztetheti ez az új környezet.

Contenido

Az ilyen természeti helyekkel szemben támasztott magas követelmények új flóra megjelenését eredményezik. Ez a Cabezón de Teneguía esete,egy őshonos faj, amely csak Fuencaliente-ben fordul elő, és csak aköré a kemény szikla köré nő, amely az ötven évvel ezelőtti lávafolyásokat határolja.

Contenido

Köszönet Dr. Juana Vegas Salamanca-nak, a Spanyol Földtani és Bányászati Intézet Örökség és Geodiverzitás Kutatócsoportjának (Tudományos Kutatási Felsőbb Tanács) koordinátorának a cikkben található információkért.