LEGFRISSEBB HÍREK |

Koronavírus (Covid19)

A Kanári-szigetek öröksége és kultúrája

A Kanári-szigetcsoportot alkotó nyolc sziget mindegyike saját identitással és egyéni jellemzőkkel rendelkezik. Ezért amikor a Kanári-szigetek örökségéről és kultúrájáról beszélünk, akkor sokféleségről és gazdagságról, az egyes kultúrák keveredéséről, valamint idegen hatásokról kell beszélnünk. Az első telepesek életének, az emblematikus műemlékeknek, a történelmi épületeknek vagy a szigeteken nyomot hagyó művészek munkáinak megismerésén túl fontos felfedezni a legmélyebben gyökerező népünnepélyeket és szokásokat is, amelyek meghatározzák a Kanári-szigetek karakterét. A barátságos és nyitott, csendes és bensőséges szigetek gondoskodnak róla, hogy hazaindulásunk előtt otthon érezzük magunkat.

00:00
Título
Szigetek - ahol az élet autentikus
Vídeo
Póster
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Tipo
Ancho completo
Contenido

Sok mesélnivalóval rendelkező szigetek

A Kanári-szigetekre utazva az időben is visszautazhatunk: elegendő mindössze megállni és felfedezni az egyes szigetek kulturális örökségét ahhoz, hogy megismerjük a mögöttük rejlő történelmet.

Régészeti lelőhelyei és történelmi komplexumai közül az UNESCO kettőt a világörökség részévé nyilvánított: a Risco Caído lelőhelyet és a Szent hegyeket (Gran Canaria), valamint La Laguna történelmi központját (Tenerife).

E két fizikai maradványon kívül meg kell említeni egy, az UNESCO által szintén elismert megfoghatatlan örökséget is: a La Gomera hegyeit átszelő egyedülálló La Gomera-i füttynyelvet.

Contenido

A szigeteken számos további hely is található, amelyek segítségével felfedezhetjük azok történelmét. Hogy csak néhány példát említsünk: Betancuria városa (Fuerteventura), a Cueva Pintada barlangok és a Cenobio Valerón Régészeti Park (Gran Canaria), a Torre del Conde erőd vagy Belmaco régészeti lelőhelyei (La Palma) és az El Julan Kulturális Park (El Hierro).

A kulturális örökség nagy részét ezen felül olyan múzeumok is őrzik, mint a Selyemmúzeum (Museo de la Seda, La Palma), a César Manrique Alapítvány (Lanzarote) és a MUNA (Tenerife), ahol guancs múmiák érdekes gyűjteménye található.

Título

Ismerje meg San Cristóbal de la Lagunát

Imagen
San Cristobal de la Laguna
San Cristobal de la Laguna
Contenido

Képzőművészet a Kanári-szigeteken

Az olyan nemzetközi hírnévnek örvendő zenészek mellett, mint a nagyszerű tenor, Alfredo Kraus, a 20. század egyik legjobb lírai énekese, vagy a zeneszerző Teobaldo Power, a Kanári-szigetek képzőművészetének is megvannak a maga nemzetközileg ismert nevei, mint a lanzarotei művész César Manrique, a környezetvédelem messzire tekintő alakja és úttörője, Óscar Domínguez és Néstor Martín-Fernández de la Torre festők, vagy Martín Chirino szobrász.

Imagen
Cultura-Carnaval
Cultura-Carnaval
Contenido

Karneváli forgatag 

A Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb ünnepe a karnevál. A karnevál sokkal több mint egy ünnepség, ez a Kanári-szigetek legkiemelkedőbb fesztiválja. Az öröm és a színek, a ritmus és a mozgás nagyszerű egyvelege árasztja el az utcákat. Nappal vagy éjszaka, a dobok és a latin zene ritmusát követve, a az ünnepet úgy élvezheti a leginkább, ha kifesti az arcát és elvegyül a tömegben. A szigetek karneváljai, különösen Tenerifén és Gran Canarián nem véletlenül tartoznak a világ legjobbjai közé, és évente turisták ezreit vonzzák. 

 

Contenido

Jellegzetesen kanári-szigeteki hagyományok

Az ünnepélyek és a karneválok mellett a Kanári-szigeteken más fesztiválok is megrendezésre kerülnek, amelyeket ötévente nagy lelkesedéssel ünnepelnek: ezek a „bajadák”. A Virgen de los Reyes, El Hierro szigetén, a Virgen de Guadalupe, La Gomera szigetén, és a Virgen de Las Nieves, La Palma szigetén, a híres és meghitt törpék táncával. Varázslatos látvány, amely olyan egyedülálló, mint a Corpus Christi ünnep alkalmából La Orotava város utcáit díszítő színes homokszőnyege. A múlandó művészet autentikus megnyilvánulásai ezek, amelyeket érdemes felfedezni.

Imagen
Cultura-Auténtico Canario
Cultura-Auténtico Canario
Contenido

A kanári-szigeteki ritmus

Minden szigetnek saját zenéje van. Így Kanári-szigeteken hallhatjuk az olyan zenés-táncos mulatságokat, mint a parranda, isa, malagueña, seguidilla és folía, amelyek a Kanári-szigetek szigetvilágának minden egyes falujában megtartott ünnepségeket kísérnek. A kanári-szigeteki hangszerekkel, mint a timple vagy a La Gomera szigetén használt chácaras dallamaira felcsendülő ének mellett pedig ott vannak a táncok: a La Hierra szigetére jellemző tangó, a tajaraste La Gomeráról vagy a sirinoque La Palmáról, amelyeket a kanári-szigeteki lakosok gyönyörű, színes fonalakkal hímzett hagyományos ruhákban táncolnak. 

Contenido

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy milyen hatásokból táplálkozik a kanári-szigeteki zene, akkor nincs is jobb, mint ellátogatni a Casa Museo del Timple nevű múzeumba, amely Teguise-ben (Lanzarote) található, vagy a Néstor Álamo Múzeumba, Gran Canarián.