A Kanári-szigetek öröksége és kultúrája

A Kanári-szigetcsoportot alkotó nyolc sziget mindegyike saját identitással és egyéni jellemzőkkel rendelkezik. Ezért amikor a Kanári-szigetek örökségéről és kultúrájáról beszélünk, akkor sokféleségről és gazdagságról, az egyes kultúrák keveredéséről, valamint idegen hatásokról kell beszélnünk. Az első telepesek életének, az emblematikus műemlékeknek, a történelmi épületeknek vagy a szigeteken nyomot hagyó művészek munkáinak megismerésén túl fontos felfedezni a legmélyebben gyökerező népünnepélyeket és szokásokat is, amelyek meghatározzák a Kanári-szigetek karakterét. A barátságos és nyitott, csendes és bensőséges szigetek gondoskodnak róla, hogy hazaindulásunk előtt otthon érezzük magunkat.

00:00
Título
Szigetek - ahol az élet autentikus
Vídeo
Póster
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Tipo
Ancho completo
Contenido

Sok mesélnivalóval rendelkező szigetek

A Kanári-szigetekre utazva az időben is visszautazhatunk: elegendő mindössze megállni és felfedezni az egyes szigetek kulturális örökségét ahhoz, hogy megismerjük a mögöttük rejlő történelmet.

Régészeti lelőhelyei és történelmi komplexumai közül az UNESCO kettőt a világörökség részévé nyilvánított: a Risco Caído lelőhelyet és a Szent hegyeket (Gran Canaria), valamint La Laguna történelmi központját (Tenerife).

E két fizikai maradványon kívül meg kell említeni egy, az UNESCO által szintén elismert megfoghatatlan örökséget is: a La Gomera hegyeit átszelő egyedülálló La Gomera-i füttynyelvet.

Contenido

A szigeteken számos további hely is található, amelyek segítségével felfedezhetjük azok történelmét. Hogy csak néhány példát említsünk: Betancuria városa (Fuerteventura), a Cueva Pintada barlangok és a Cenobio Valerón Régészeti Park (Gran Canaria), a Torre del Conde erőd vagy Belmaco régészeti lelőhelyei (La Palma) és az El Julan Kulturális Park (El Hierro).

A kulturális örökség nagy részét ezen felül olyan múzeumok is őrzik, mint a Selyemmúzeum (Museo de la Seda, La Palma), a César Manrique Alapítvány (Lanzarote) és a MUNA (Tenerife), ahol guancs múmiák érdekes gyűjteménye található.

Título

Ismerje meg San Cristóbal de la Lagunát

Imagen
San Cristobal de la Laguna
San Cristobal de la Laguna
Título

Történelmi séták

Imagen
Banner museos y visitas de interés en las Islas Canarias.
Banner museos y visitas de interés en las Islas Canarias.
Contenido

Képzőművészet a Kanári-szigeteken

Az olyan nemzetközi hírnévnek örvendő zenészek mellett, mint a nagyszerű tenor, Alfredo Kraus, a 20. század egyik legjobb lírai énekese, vagy a zeneszerző Teobaldo Power, a Kanári-szigetek képzőművészetének is megvannak a maga nemzetközileg ismert nevei, mint a lanzarotei művész César Manrique, a környezetvédelem messzire tekintő alakja és úttörője, Óscar Domínguez és Néstor Martín-Fernández de la Torre festők, vagy Martín Chirino szobrász.

Imagen
Cultura-Carnaval
Cultura-Carnaval
Contenido

Karneváli forgatag 

A Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb ünnepe a karnevál. A karnevál sokkal több mint egy ünnepség, ez a Kanári-szigetek legkiemelkedőbb fesztiválja. Az öröm és a színek, a ritmus és a mozgás nagyszerű egyvelege árasztja el az utcákat. Nappal vagy éjszaka, a dobok és a latin zene ritmusát követve, a az ünnepet úgy élvezheti a leginkább, ha kifesti az arcát és elvegyül a tömegben. A szigetek karneváljai, különösen Tenerifén és Gran Canarián nem véletlenül tartoznak a világ legjobbjai közé, és évente turisták ezreit vonzzák. 

 

Contenido

Jellegzetesen kanári-szigeteki hagyományok

Az ünnepélyek és a karneválok mellett a Kanári-szigeteken más fesztiválok is megrendezésre kerülnek, amelyeket ötévente nagy lelkesedéssel ünnepelnek: ezek a „bajadák”. A Virgen de los Reyes, El Hierro szigetén, a Virgen de Guadalupe, La Gomera szigetén, és a Virgen de Las Nieves, La Palma szigetén, a híres és meghitt törpék táncával. Varázslatos látvány, amely olyan egyedülálló, mint a Corpus Christi ünnep alkalmából La Orotava város utcáit díszítő színes homokszőnyege. A múlandó művészet autentikus megnyilvánulásai ezek, amelyeket érdemes felfedezni.

Imagen
Cultura-Auténtico Canario
Cultura-Auténtico Canario
Contenido

A kanári-szigeteki ritmus

Minden szigetnek saját zenéje van. Így Kanári-szigeteken hallhatjuk az olyan zenés-táncos mulatságokat, mint a parranda, isa, malagueña, seguidilla és folía, amelyek a Kanári-szigetek szigetvilágának minden egyes falujában megtartott ünnepségeket kísérnek. A kanári-szigeteki hangszerekkel, mint a timple vagy a La Gomera szigetén használt chácaras dallamaira felcsendülő ének mellett pedig ott vannak a táncok: a La Hierra szigetére jellemző tangó, a tajaraste La Gomeráról vagy a sirinoque La Palmáról, amelyeket a kanári-szigeteki lakosok gyönyörű, színes fonalakkal hímzett hagyományos ruhákban táncolnak. 

Contenido

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy milyen hatásokból táplálkozik a kanári-szigeteki zene, akkor nincs is jobb, mint ellátogatni a Casa Museo del Timple nevű múzeumba, amely Teguise-ben (Lanzarote) található, vagy a Néstor Álamo Múzeumba, Gran Canarián.