Kanári-szigeteki gasztronómia

A kanári-szigeteki konyhát az elemek fúziója és az ízek hangsúlyos kontrasztja jellemzi, ami a kiváló minőségű termékek és alapanyagok eredménye. Miután egy hosszú napot töltött a tengerparton, bejárta a természeti területeket vagy kellemes sétát tett a helyi nevezetességek között, nincs is jobb, mint a szigetek gasztronómiai különlegességeit élvezni. A kanári-szigeteki lakosok számára az ételek identitásuk részét képezik, kultúrájukban és mindennapi életükben alapvető fontosságúak, ezért könnyű jó éttermeket találni.

00:00
Título
And the food is great
Vídeo
Póster
Además se come bien
Además se come bien
Tipo
Ancho completo
Contenido

Eredetmegjelöléssel ellátott ízek 

A szigetek vulkanikus eredetének, enyhe hőmérsékletének és a gondos kézműves termelésnek köszönhetően a gasztronómia számos sztárterméke oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkezik. Ezek közé tartoznak a kiváló vulkanikus borok és sajtok, mint például a Fuerteventuráról származó Majorero, a Palmero vagy a Gran Canarián készült Flor de Guía. Mindegyiknek kiváló az íze és világhírű. 

A Kanári-szigetek csodálatos éghajlati viszonyai tökéletesek a gyümölcsök és zöldségek termesztéséhez, amelyek a legtöbb helyi étel fő összetevői, és amelyek szintén eredetmegjelöléssel védettek. Erre egyértelmű példa az ősi kanári-szigeteki burgonya, amely közül kiemelkedik a nagyra becsült fekete burgonya. Emellett az enyhe kanári-szigeteki éghajlat lehetővé teszi számos egzotikus gyümölcs, például a papaya, a mangó, az ananász, az avokádó és természetesen a népszerű kanári banán termesztését. Az egyetlen olyan banánfajta, amelyet Európában oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) ismertek el.

Imagen
Contenido

Helyi receptek

A szigeteken a legkülönfélébb kultúrák hagytak nyomot. Ez pedig nagyszerű ízeket és kontrasztokat eredményezett, amelyeket a legtöbb jellegzetes ételben, például a gusztusos papas arrugadas con mojo picónban (ráncos burgonya enyhén fűszeres szósszal) is élvezhetünk. A Kanári-szigetek másik sztárterméke, amely szintén számos receptben szerepel, a gofio. Pörkölt gabonafélékből, például kukoricából és búzából készült, és az első telepesek idejéből származik.

A kanári-szigeteki konyhát a helyi zöldségek használata uralja, mint például a sűrű vízitorma leves, a csöves csemege kukorica burgonyával és bordával vagy a töltött bubango, azaz cukkini helyi változata. A szigetek receptjeinek másik „csúcsterméke” a hal, különösen a helyi fajokból, például a finom ízű papagájhal, az atlanti roncshal, a barna fűrészessügér vagy a fattyúmakréla felhasználásával készült ételek. A jellegzetes desszertek és édességek széles választéka is megtalálható, melyek ellenállhatatlan az édesszájúak számára. A finom bienmesabe és príncipe alberto La Palmán, a leche asada La Gomerán, és a quesillo, frangollo vagy quesadillas El Hierro szigetén.
 

Contenido

Éttermek és „guachinche”-k

A Kanári-szigeteken számos olyan hely van, ahol a helyi gasztronómia legjobb ételeit élvezheti. A tengerparti chiringuitóktól kezdve, ahol megkóstolhatja a tenger legjavát, egészen a Michelin-csillagos éttermekig, ahol új és kifinomult ízeket fedezhet fel. 

És természetesen nem szabad megfeledkeznünk azokról a különleges varázslatú sarkokról sem, ahol a leghagyományosabb jellegzetes ételeket kóstolhatjuk meg: a guachinche-k, az udvarokban és garázsokban kialakított kis rögtönzött éttermek, amelyek különösen Tenerifén gyakoriak, és ahol a helyi borok kíséretében házias ételeket fogyaszthatunk hangulatos, családi légkörben. Egy hely, ahol leülhet az asztalhoz, és úgy érezheti magát, mintha a helyiek közé tartozna, miközben megkóstol egy ízletes „puchero canario” elnevezésű ragulevest, a sült kecskegidát, nyulat salmorejo szósszal vagy „garbanzas compuestas” nevű csicseriborsós ételt.

Título

Kóstolja meg a Kanári-szigetek ízeit

Imagen
Contenido

Enogasztronómia

Vörös, fehér, rozé. Testes, gyümölcsös vagy nagyon aromás? A Kanári-szigeteken a borról beszélni annyi, mint a gyökerekről és a föld iránti szeretetről beszélni. A szigetek bortermelése nemcsak változatos, hanem rendkívül minőségi is, amit a szigetcsoport 10 eredetmegjelölése - melyből öt Tenerife szigetén található - és az évről évre elnyert számos díj is tükröz. 

A szigetek borai közül kiemelkednek a vulkanikus borok. Összetett előállítású, a világ minden tájáról érkező szakértők által egyre nagyobbra értékelt, savas és gyümölcsös ízű bor. Közülük is kiemelkednek a Lanzarotén található La Geria borai, amely a világon egyedülálló termőterület. Itt a szőlőtőkék a vulkanikus kúpok védelmében nőnek, ami kellemes és összetéveszthetetlen árnyalatokat kölcsönöz nekik.

Imagen