A kanári-szigeteki banán: a minőség pecsétje

La fruta más identificativa del archipiélago canario

A kanári-szigeteki banán az egyetlen olyan banán Európában, amely az OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) pecséttel rendelkezik. Világszerte ismert a fekete pöttyeiről, valamint kivételes ízéről és állagáról. Ez kizárólag a jó érési körülmények és a kanári-szigeteki éghajlat miatt lehetséges. A gyümölcs káliumban, magnéziumban és foszforban gazdag, ami kifejezetten egészséges táplálékká teszi.

Contenido

A kanári-szigeteki banánt intenzív aromája, az érési területeken látható, összetéveszthetetlen fekete foltok és nagyon édes íze jellemzi. Ezenkívül, mivel magasabb a nedvességtartalma, lédúsabb, mint a többi banán.

Dr. Lluís Serra, a Las Palmas de Gran Canaria-i Egyetem megelőző orvostudomány és közegészségügy professzora szerint: „sokan kíváncsiak arra, hogy mennyi kalória van a banánban, és az igazság az, hogy kevesebb, mint gondolnánk.” A banánban szinte nulla a zsírtartalom, és koleszterinmentes”.

E gyümölcs cukor-, rost- és vitaminösszetétele attól függ, mennyire érett. Ezért a professzor hozzáteszi, hogy a megfelelő érettségi fokon történő fogyasztása az elhízásra és cukorbetegségre hajlamos vagy annak kockázatával küzdő emberek számára is előnyös. A Harvard Egyetem tanulmánya szerint a banán középéretten történő fogyasztása segíthet a betegségek megelőzésében.

Imagen
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Contenido

Bár az első banánfák a 15. században érkeztek a szigetcsoportra, a britek csak 1880-ban kezdték el ösztönözni a termesztését, hogy a Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas kikötőit bejáró gőzhajókon az Egyesült Királyságba exportálják. Ekkor fejlesztették ki a Kanári-szigetek éghajlatához és talajához legjobban illeszkedő fajtát: a „kis törpét”.

A kanári-szigeteki banán legfontosabb megkülönböztető jegyei az alacsony  keményítőtartalom és a magas cukortartalom. Ezenkívül, mivel a gyümölcs a Kanári-szigeteken körülbelül hat hónapig érik (három hónappal tovább, mint a többi banán), az íze és az aromája is gazdagabb.

A kanári-szigeteki banán kétségkívül a Kanári-szigetek szigetvilágának jelképe: amellett, hogy egészséges, természetes és ízletes termék is.

Contenido

A kanári-szigeteki banántermesztésre az Európai Unió egészségügyi és környezetvédelmi ellenőrzési előírásai vonatkoznak. A banánfa nagyon dús levelű növény, de csak egyetlen nagy fürt banánt termel. Miután gyümölcsöt hozott, elpusztul, és kivágják, hogy egy másik növénynek lépjen a helyébe. A banánfa tövében „banánfagyerekek” nőnek, de a gazda csak egyet hagyhat meg, ezért egy éles vasrúddal, a barretával kivágja őket.

Manapság azonban a növényt in vitro módon termesztik, és a banánpalántákat a faiskolák szállítják, ha a gazdálkodó kéri.
 

Contenido

A banánfáknak sok jó minőségű vízre és megfelelő trágyára van szükségük, ezért szarvasmarhák trágyájával táplálják a földjüket. Ennek a természetes trágyának a használata elősegítette egy kihalófélben lévő őshonos juhfajta, a kanári-szigeteki szőrös juh, más néven pelibuey juh fennmaradását.