La Palma vulkánjain keresztül vezető úton

Túra a világ egyik leglenyűgözőbb természeti jelenségének epicentrumába

A 2021-es kitörés következtében még mindig vannak olyanok, akik a vulkánra gondolnak, amikor La Palmát emlegetik, de mi sem állhat távolabb az igazságtól. A sziget mindig is egy olyan hely volt, ahol a természet, a strandok, a kultúra, a történelem, a gasztronómia és a hagyományok páratlan csillagos égbolt alatt ragyogtak. Ösvények, vízforrások, barlangok. A vulkánok mellett a La Isla Bonita felejthetetlen élményeket kínál.

Imagen
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Contenido

A 85 napjával a 2021. szeptemberi kitörés az elmúlt 400 év leghosszabb kitörése volt, meghaladva a Tehuya vulkán 1585 óta tartott rekordját. A fő lávadelta folyamatosan növekedett, és az északi területen a lávafolyamok hónapokig aktívak maradtak, létrehozva egy második, sokkal kisebb lávadeltát. A kitörés során keletkező lávafolyamok és kibocsátási központok egy része a Tamanca Védett Táj részét képezik.

Contenido

La Palma a vulkánok földjeként ismert. Területe lehetővé teszi, hogy kockázatvállalás nélkül közelről fedezze fel ezt a természeti jelenséget. Legtöbbjük a Cumbre Vieja-n található, egy nagy hegygerincen, amely a sziget déli részén helyezkedik el, és amelyre az a jellemző, hogy az egész Kanári-szigetcsoport legaktívabb és legjobb állapotban fennmaradt része. Ez egyben a híres Ruta de los Volcanes kezdete is, egy hosszanti ösvény, amely a Föld belsejéből előbukkant óriások közötti sétára csalogat minket.

Contenido

Ez az ösvény az El Pilar menedékhelytől indul, és lehetővé teszi, hogy elérje Fuencaliente-t, ahol a Teneguía vulkán található, és amelynek 1971-es kitörése volt az utolsó, amit La Palma tapasztalt a 2021-es kitörésig. Ettől a vulkántól nem kell mást tenni, csak folytatni az utat, amíg le nem ereszkedik, és meg nem találja a szalinákat és a  faro de Fuencaliente, világítótornyot, azaz a sziget legdélibb pontját és az útvonal végét.  

A mintegy 1500 méteres tengerszint feletti magasságban található Refugio del Pilar-tól az útvonal alig több mint 18 kilométeren halad keresztül, ahol növényzetnek otthont adó krátereket, lávatavakat és lávafolyamokat fedezhet fel. Kicsit távolabb, maximum 2000 méteres tengerszint feletti magasságban található a Las Deseadas és a lehetőség nyílik arra, hogy megálljon és megcsodálja azt, ami sokak szerint a legszebb kilátás La Palma-ra, és ahonnan tiszta napokon Tenerife, La Gomera. és El Hierro is látható.

Contenido

Teneguíán kívül, ahol be lehet hatolni az 50 évvel ezelőtt leginkább érintett területre, vannak más vulkánok is, amelyekről többet megtudhat.

Néhány évtizeddel Teneguía és Tagoro előtt, 1949-ben a La Palma szigetén található San Juan vulkán (más néven Nambroque) volt az, amely vulkáni tevékenységet tanúsított. Az idő múlásával a növényzet visszanőtt, ami látványos fekete-zöld kontrasztot eredményezett, és az ősi vulkáni folyamokon sétálva lehetősége nyílik arra, hogy élvezze a látványt.

Contenido

Régebbi és valószínűleg ezért kevésbé ismert – bár ugyanolyan lenyűgöző – a San Antonio vulkán. Los Canariosban található, a Ruta de los Volcanes végső területén, kitörése 1677-1678-ra nyúlik vissza, és bármely kiránduló számára elérhető vulkán, mivel útvonala teljes mértékben ki lett alakítva a mozgáskorlátozott személyek részére. Szinte tökéletes kört rajzoló krátere kiváló helynek bizonyul a Teneguía teljes pompájában történő szemlélésére.

Contenido

Köszönet Dr. Juana Vegas Salamanca-nak, a Spanyol Földtani és Bányászati –​Intézet Örökség és Geodiverzitás Kutatócsoportjának (Tudományos Kutatási Felsőbb Tanács) koordinátorának a cikk elkészítésében nyújtott közreműködéséért.