Timanfaya Nemzeti Park

Lanzarote tűzokádó hegyei

Az ég intenzív kékje nélkül számos Timanfayában készült fotó marsbéli tájat adna vissza. Ennek a Lanzarote-sziget nyugati partján elterülő 5.000 hektáros nemzeti parknak a vulkánjai és szűz lávamezői a Kanári-szigetek egyik legfestőibb látványát nyújtják. Az emberi kéz által érintetlenül hagyva, az Unesco Bioszféra-rezervátumában sem a növényzetnek és sem pedig a klímának nem volt elegendő ideje arra, hogy ennek a vörös és borostyán földnek a szépségén csorbát ejtsenek.

Mit nézzünk meg a Timanfaya Nemzeti Parkban?

Timanfaya környezeti minőségének megőrzéséhez csak bizonyos meghatározott területekre látogathatunk el, melyek közül néhányra belépőt kell kifizetnünk. Ennek ellenére a kikapcsolódási lehetőségek kínálata lélegzetelállító. A gyerekek a szunnyadó vulkán sziklái közt játszva érezhetik annak kifelé áradó hőjét. A kalandvágyóbbak tevehátról szemlélhetik meg a tarka vulkanikus tájat. A tudomány szerelmesei pedig a Mancha Blanca értelmező központban olthatják tudásszomjukat.

Magasság
194 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Recreation areas
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de Timanfaya
Título
Vulkánok-útja és kirándulóösvényei

Vulkánok-útja és kirándulóösvényei

Túrázás a Timanfaya lávái között Ezen az úton tudjuk legkényelmesebben közelről is megismerni a Timanfaya Nemzeti Park tüzes hegyeit (Montañas de Fuego) Lanzarote-szigetén. A látogató a belépti díj megfizetése után az Islote de Hilario hegyfoknál léphet be, majd itt meg kell várnia, hogy felszállhasson az innen induló túrabuszra. Amint a fedélzeten van, megkezdődik a 40 perces, szinte földönkívüli tájon megtett utazás.

A szöveggel kísért út a park legemblematikusabb helyszíneit járja be: szinte érintetlen vulkáni kúpok és csövek, szeszélyes lávafolyamok, melyeket zuzmók gyarmatosítottak és vöröses tefrával borított mezők. Ahhoz, hogy ezt a létrejötte óta változatlan tájat bejárjuk, alternatív megoldásként foglalhatunk helyet a Part menti vagy a Termesana-túrákra, melyek mindegyike rövidebb és ingyenes.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de Timanfaya
Título
El Diablo Étterem

César Manrique vulkáni sütödéje

A világon nagyon kevés helyen ehetünk egy alvó vulkán hőjével táplált grillező-kemence köré épített étteremben. Az egyik ilyen hely a El Diablo Étterem, Timanfaya Nemzeti Parkban az Islote de Hilario-n. A szóban forgó kemence egy sziklába vájt függőleges kút, amelyen a húsokat, halakat és a sziget egyéb termékeit pirítják.

Az étterem másik nagy látványossága maga a dizájnja, mely a híres lanzarotei művész és nagy természetvédő, az Unesco Bioszféra-rezervátumként nyilvántartott sziget szépségének megóvásáért munkálkodó César Manrique terveit dicséri. Az étterem ablakaiból lenyűgöző kilátás nyílik a Montañas de Fuego-ra és az Islote de Hilario mesterséges gejzírjeire és természetes tűzhelyeire.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de Timanfaya
Título
Islote de Hilario

Mesterséges gejzírek megtekintése Lanzarote-szigetén

Az Islote de Hilario a Timanfaya Nemzeti Park turisztikai központja. Itt valóban megérthetjük, miért hívják vulkánjait 'tűzokádó hegyeknek'. Ez a hegyfok egy fontos hőleadó pontja a Lanzarote-szigetén szunnyadó vulkánoknak. Felületének bizonyos részein a hőmérséklet a 100 Celsius-fokot is eléri. A park személyzete ezt a geotermális anomáliát a mesterséges gejzíreken és a természetes tűzhelyeken keresztül mutatja be.

Ezt a beépített kis dombot az LZ-67-es országút felől érhetjük el, ahol a park egyik szimbóluma is látható: az El Diablo de Timanfaya néven ismert fémszobor. A jegy, amelyet ennél a belépőnél fizetünk, magában foglalja a kis sziget meglátogatását és a jegyet a Vulkánok-útjára. Az együttes belsejében a lanzarotei művész, César Manrigue tervezte El Diablo Étterem vár minket, melynek rostélysütőjét a vulkán melege táplálja.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de Timanfaya
Título
Kirándulás teveháton

Séta teveháton a Timanfaya tűzes hegyei közt

A Timanfaya Nemzeti Parkban gyalogszerrel vagy autóbuszon tett látogatás egzotikus alternatívájaként választhatjuk a teveháton való közlekedést is. Ez a fizetős kirándulás a tevék pihenőhelyénél, az Echadero de Camellos területén indul, az LZ-67-es autóút mellett, a park keleti szélén. A tevekaravánok innen indulnak, tevénként két-két turistával, hogy egy 20 perces utazás alatt bejárják a Timanfaya-hegy csodás déli lejtőjét.

A séta során közelebbről is megismerhetjük ezeket a szárazsághoz alkalmazkodott kedves állatokat, akik Lanzarote közelmúltjához szorosan kapcsolódnak. Amint a látogató hozzászokik a lágy ringatózáshoz, az út mellett felbukkanó geológiai csodák is feltűnnek már neki: izzó színű vulkanikus kúpok, durva lávatengerek és finom vulkáni hamulejtők. Ha szeretnénk még többet megtudni a tevékről és a kirándulásról, érdemes az Echaderónál üzemelő múzeumba is ellátogatnunk.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de Timanfaya
Título
A Timanfaya kitörései

Lanzarote vulkánjainak története

A vulkánkitörések, melyek létrehozták a Timanfaya Nemzeti Parkot és örökre megváltoztatták Lanzarote-szigetét, mintegy 300 évvel ezelőtt, 1730 és 1736 között mentek végbe. A hat év leforgása alatt a vulkánok vég nélkül rengették a földet, lávát és izzó kődarabokat okádva. A Kanári-szigetek leghosszabb és legfontosabb kitöréseit jól ismerhetjük Yaiza falu plébánosának részletes és krónikást dicsérő feljegyzéseiből.

A heves vulkáni tevékenység nem csak új tájakat alakított, hanem romba döntötte egyes lanzarotei falvak életét is. 1736-ban sok helyi ment el a keresztény felvonulásra, és egy keresztet ültetve a Szűz Máriához fohászkodtak a Tinajo falvát fenyegető lávafolyam megállításáért. A tüzes lávafolyam megállt, mielőtt a keresztet elérte volna, és az ujjongó istenfélők ígéretet tettek egy új kápolna megszentelésére, immáron egy új áhitat, a Vulkánok Szűzének dicséretére.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de Timanfaya
Título
Mancha Blance látogató- és értelmező központ

A Timanfaya kitörésének megtapasztalása

Az értelmező központ modern és használható felszerelései a nemzeti park értékeit bemutató érdekes módszerek kombinációjával közösen ezt a helyszínt egy mindenki számára érdekes megállóvá teszik. A parkon kívül helyezkedik el, az LZ-67-es országúton, EL Taro előtt és néhány kilométerre Tinajo falutól. A belépés ingyenes.

A központ audiovizuális bemutatója 30 percben összefoglalva mutatja be a Lanzarote-szigetét megrázó XVIII. századi, hat éven át tartó drámai eseményeket, melyeknek során a sziget teljesen átalakult, jelenlegi lakosainak ajándékozva a Montañas de Fuego rejtette kincseket. A kiállítás egyik részeként - mely a La Cueva néven ismert - a központ megpróbálja felidézni a látogatóban az ekkora nagyságrendű esemény által keltett érzést.

Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Ne járjon tiltott területeken, és tartsa tiszteletben az ösvényeken elhelyezett táblákat. Ha letér a kijelölt kirándulóútról, az károsítja a környezetet, és veszélyes lehet Önre és társaira nézve is.
- Ne gyújtson tüzet az arra engedélyezett területeken kívül, és a nyári hónapokban különös körültekintéssel járjon el.
- Ügyeljen arra, hogy a környezet nyugalmát ne zavarja meg túlzott zajjal (hangos zene, kiabálás stb.).
3
10
262
10045