A Caldera de Taburiente Nemzeti Park

Nemzeti park kanári-fenyvesekkel az Isla Bonitán

A nyolc kilométer átmérőjű és mintegy másfél kilométer mély, sűrűn borított kanári-fenyővel és mély szakadékok ráncolta hasadék látványát semmilyen fénykép nem tudja visszaadni: ezt élőben kell látni. A Caldera de Taburiente Nemzeti Park La Palma-szigetének közepén helyezkedik el, az Unesco által Bioszféra-rezervátummá nyilvánított "Isla Bonitának" is nevezett sziget legnagyobb idegenforgalmi attrakciójaként. A természet itt egy értékes és sokszínű biológiai és geológiai kincset őriz.

Caldera de Taburiente, La Palma legjobb célpontja

Égboltfigyelő éjszakai kirándulás, a sziget belsejét átfutó ösvények, fürdők a színes vízesések alatt...A rendelkezésünkre álló tevékenységek listája igen hosszú. Ennélfogva tehát, ha szeretnénk megismerni a Taburiente titkait, húzzunk bakancsot és lépjünk be a parkba az óriási fenyvesek közt elvezető ösvényeinek egyikén. Vagy látogassunk el az El Paso látogatóközpont modern építményeibe majd másszunk fel hasadék széléig a Mirador de La Cumbrecita kilátótól.

Magasság
669 m
Flora interest
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
Título
Színes vízesés az Angustias-kanyonban

Színes vízesés az Angustias-kanyonban

A Caldera de Taburiente Nemzeti Park egyik legnagyobb látványossága a gyönyörű Colores-vízesés: egy félig természetes, szinte eldugott vízesés, amely az Angustias-vízmosás kirándulóösvényének egyik leágazásából közelíthető meg. A Rivanceras-vízmosás egyik kanyarjában tűnik fel ez a hat méter magas fal, mely természetes úton a zöld, a sárga ezernyi árnyalatára lefestve az év minden napján utat enged a rajta lezúduló víznek.

Citromsárga és narancssárga árnyalatait a vízmosás vizeiben feloldódott vasnak köszönheti. Ezek a vizek La Palma-szigetének legmagasabb vastartalommal rendelkező vizei is egyben. Zöld színét az algák és a mohák kölcsönzik neki. Az eredmény egy évszakok és a vízmosásban lezúduló vízhozam szerint változó színpaletta. Hogy ezt a szemgyönyörködtető látványt magunkénak tudhassuk, csak annyi a teendőnk, hogy végigmegyünk a park eme eldugott szegletéhez vezető ösvényen.

Imagen
Kempingterület a Caldera de Taburiente parkban
Subtítulo
Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
Título
Kempingterület a Caldera de Taburiente parkban

Kempingterület a Caldera de Taburiente parkban

A kempingterület magán a Caldera de Taburiente Nemzeti Parkon belül található, egyetlen szállási lehetőségként azok számára, akik szeretnék az éjszakát ebben a természetes környezetben eltölteni, a lehető legjobban átérezve nyers lényegét. La Palma-szigetének flórája és faunája gyakorlatilag ártalmatlan, így sátort vagy tábort verni Taburiente fenséges fenyőinek nyílt ege alatt egy teljesen biztonságos és üdítő élmény.

A sátorozás ingyenes, ám szükséges helyet foglalni magunknak már előre. Egy öt és fél kilométeres kirándulóösvény vezet el ide, amely a Los Brecitos-tól indul és a Taburiente-patakba vész. A helyi szolgáltatások közé faasztalok, folyóvíz, és WC , valamint biztonsági személyzet tartozik. A szomszédban a Taburiente szolgáltató központ kör alakú épületében tájékozódhatunk a kirándulóutakról és a park természeti kincseiről.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
Título
A Caldera de Taburiente kirándulóút-hálózata

A Caldera de Taburiente kirándulóút-hálózata

A Caldera de Taburiente Nemzeti Park területén csak gyalogosan közlekedhetünk. Ennek okán egy irigylésre méltó kirándulóút-hálózattal büszkélkedik, mely megfelelően jelzett és kitűnően karbantartott. A park két fő bejárata: a Mirador de La Cumbrecita, 27 percre autóval az El Paso látogatóközponttól és a Los Brecitos, mely a Los Llanos de Ariadne településtől egy órára van.

Általánosságban elmondható, hogy a hálozat egy hosszú, a GR-131-es útvonalból, mely körbejárja a hasadékot és felmegy egészen a La Palma-sziget csúcsáig, a Muchachos-szikláig (2426 m), és a PRLP-13-mas út számos rövid, kisebb útvonalából áll, mely a vizekkel tarkított és fenyőfákkal borított szakadékok között futnak. A leghíresebb közülük az, amelyik lassú cikcakkban lejt a Los Bercitos-tól lefelé és bejárja a kígyózó Angustias-vízmosást.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
Título
A Taburiente-part

A Taburiente-part

A Caldera de Taburiente Nemzeti Park belsejében, messze La Palma partjaitól egy különleges strandra bukkanunk. Egy leterített kavicsköpeny a Kanári-szigetek kevés folyóvizeinek egyike: a Taburiente-patak körül. A kiránduló itt kiélvezheti talál a víz csobogását, miközben a mélyben a hasadék látványos meredélyeit szemléli.

A Taburiente-parthoz a Los Bercitos ösvényen kell leereszkedni a kemping területére. Az út a néhol hatalmasra megnőtt kanári-fenyvesekkel borított lejtőkön át két óra alatt bejárható. A végében feltűnik a sziklák közt szeszélyesen kanyargó Taburiente friss vize és az élénk zöld színű ártéri erdők. Mindez nem nagy távolságra a kempingterülettől és szolgáltató központjától.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
Título
A Muchachos-szikla Asztrofizikai Megfigyelőállomása

A Muchachos-szikla Asztrofizikai Megfigyelőállomása

A Muchachos-szikla Asztrofizikai Megfigyelőállomása egy több mint 10 nagy nappali és éjszakai teleszkóppal van felszerelve. A körülbelül 2400 méter tengerszint feletti magasságban, a Caldera de Taburiente Nemzeti Park északi szélén egy mind kívülről, mind vezetett sétáján belülről lenyűgözően látványos hely, melyet az Unesco Asztronómiai Világörökséggé emelt.

A megfigyelőállomás az LP-4-es országúthoz esik közel, egy óra húsz percnyi autóútra a sziget fővárosától, Santa Cruz de La Palmától. A létesítmények - köztük a világ legnagyobb optikus teleszkópja, a Grantecan - nappali órákban és csoportokban látogathatók, előzetes helyfoglalást követően. Vannak csillagászati szafarikat szervező magánvállalatok is, melyek ezen utóbbihoz és La Palma más csillagvizsgáló központjaihoz vezetnek. La Palma kiemelkedően jó minőségű égboltjáért Starlight tanúsítványt kapott.

Imagen
Subtítulo
Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
Título
Az El Paso látogatóközpont

Az El Paso látogatóközpont

A Caldera de Taburiente Nemzeti Park természeti kincseit legjobban bakancsot húzva és hátizsákkal felszerelkezve ismerhetjük meg. Azonban az El Paso látogatóközpont által a parkban megtett, magyarázatokkal tűzdelt virtuális kirándulásról senki nem maradhat le! Láthatjuk itt La Palma-szigetének tökéletes makettját, nézhetünk audiovizuális vetítéseket a hasadék eredetéről, mindezt illusztratív, könnyen értelmezhető magyarázatok kíséretében.

A központ bemutatja a park földrajzát, állat- és növényvilágát, kihangsúlyozva a sok endemikus faj értékét, melyek sehol máshol a világban nem lelhetők fel. Arról is bővebb ismereteket szerezhetünk, hogy milyen fontos szerepet játszott a hasadék a sziget vízellátásában és gazdaságában. És mesélnek még nekünk a Kanári-szigetek XV.században betöltött kulcsszerepéről a spanyol hódítások során.

Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Ne járjon tiltott területeken, és tartsa tiszteletben az ösvényeken elhelyezett táblákat. Ha letér a kijelölt kirándulóútról, az károsítja a környezetet, és veszélyes lehet Önre és társaira nézve is.
- Ne gyújtson tüzet az arra engedélyezett területeken kívül, és a nyári hónapokban különös körültekintéssel járjon el.
- Ügyeljen arra, hogy a környezet nyugalmát ne zavarja meg túlzott zajjal (hangos zene, kiabálás stb.).
5
10
262
10045