Garajonay Nemzeti Park

Garajonay és legendás babérerdei

La Gomera-sziget hatalmas természeti kincsét babérerdei jelentik, melyek buja, mély zöld fák a sziget központi meredekének koronájaként. A babérfa, mely évmilliókkal ezelőtt bőségesen termett, a világon mára már nagyon kevés helyen megtalálható. Az egyik ilyen hely a Kanári-szigetek. Legszebb képviselete a mintegy 4.000 hektáros, patakokkal és meredek gerincekkel tűzdelt vízmosások területén, a Garajonay Nemzeti Parkban fellelhető, ahol még mindig a természet az úr.

Nemzeti park az ökoturizmus kedvelőinek

A parkba nagyon egyszerűen eljuthatunk számos bejáratának és az rajta áthaladó, megfelelően karbantartott utaknak köszönhetően. A Juego de Bolas látogatóközpont mindent elmesél ezekről az erdőkről, melyeket az Unesco a Világörökség részévé emelt. Következő lépésként megfelelő cipőt és ruhát húzva elindulhatunk ennek az ártatlan ám érdekes dzsungelnek a felfedezésére, ahol a nedves föld frissességét érezhetjük és a lassan imbolygó fák lombjainak suhogását hallgathatjuk.

Magasság
153 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Recreation areas
Wildlife interest
Localidad
Vallehermoso, Hermigua, Agulo, Valle Gran Rey, San Sebastian de la Gomera, Alajeró

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Az El Cedro erdő
Título
Az El Cedro erdő

Az El Cedro erdő

Az El Cedro erdő minden kétséget kizáróan a Garajonay Nemzeti Park legkedveltebb zuga és egyike azon számos okoknak, amiért az Unesco 1986-ban ezt a parkot Nemzeti Örökséggé nyílvánította. A park 85%-át elfoglaló hatalmas babérerdősségnek ez egy kis része. Ennek ellenére az El Cedro egyedülálló hely, mivel egy régi, évszázadokig érintetlenül hagyott erdő ez, ahol a történelem és a legendák egybefonódnak és a nyugalmas El Cedro-patak is itt csordogál.

A babérerdőben sokféle fafajta él (az El Cedro-ban 12 faj található), melyek mindegyike a babérhoz hasonló leveleket növeszt. Az erdő belsejében létrejött mikroklíma egy hihetetlen biológiai sokszínűséget tesz lehetővé, mely teljesen ártatlan, endemikus fajokkal van tele. A fák törzsein mohák és zuzmók nőnek, a padlót tarka levelek és páfrányok tarkítják őskori és titokzatos jelleggel ruházva fel ezt a helyet.

Imagen
Subtítulo
Laguna Grande pihenőterület
Título
Laguna Grande pihenőterület

Laguna Grande pihenőterület

A Laguna Grande a legnagyobb pihenőterület a Garajonay Nemzeti Parkban és egy ideális hely arra, hogy egy napot eltöltsünk a családdal közösen a természet lágy ölén. Ez a növényzettel beborított és sűrű babérerdőkkel körbevett rét a Garajonay-magashoz közel (a sziget legmagasabb pontja, 1478 m) és csupán 35 percre autóval a sziget fővárosától, San Sebastián de La Gomerától lelhető fel.

A területen hivatalos idegenvezető fogad bennünket az információs pontnál, de találhatunk itt játszóteret, mellékhelyiséget, parkolót és piknikterületet asztalokkal, padokkal és tűzhelyekkel. A környező erdőket egy 900 méter hosszú, alacsony nehézségi fokozatú, körkörös túraút járja be. A Laguna Grande étteremben, közvetlen a terület mellett a helyi hanga tűzifáin sütött húsokat és gomerai pálmamézzel, a kanári-szigeteki datolyapálma édes szirupjával készített ételeket kóstolhatunk.

Imagen
Subtítulo
A Garajonay Nemzeti Park kirándulóút-hálózata
Título
Kirándulóút-hálózata a Garajonay parkban

La Gomera egy számtalan hegyek alkotta sziget, melynek szurdokait kusza utak kötik össze, elvezetve gyakorlatilag a sziget minden pontjára. Ebből a hatalmas hálózatból kerültek kiválasztásra a legjellemzőbb és a túraútként legjobban jelölt utak, melyek közül sok a nemzeti park több száz éves erdejei közt halad. Ezeket az ösvényeket bejárva átérezhetjük Garajonay tiszta lényét.

Az egyik legnépszerűbb kirándulóösvény 4,8 kilométer hosszan tart El Contadero-ból El Cedro-ig, elhaladva az El Cedro-patak mellett és egy szinte mágikus, buja babérerdőn keresztül. Más, nagyobb túrák, mint például a 12,7 kilométeres Pajaritos-El Cedro-Tajaqué-Pajaritos körtúra edzettebb lábakat kíván, ám az egész parkot tökéletesen megismerhetjük általa. A Juego de Bolas látogatóközpontban hivatásos túravezetők is ingyenesen a rendelkezésünkre állnak egyéb túrákhoz.

Imagen
Subtítulo
Juego de Bolas látogatóközpont
Título
Látogatóközpont vetítéssel és kiállításokkal

Látogatóközpont vetítéssel és kiállításokkal

A Garajonay Nemzeti Park sűrű lombozata biológiai, történelmi, hagyományok és legendák sokszínűségét rejti. Mindezt a sokszínűséget mutatják be nekünk az információs panelek, az audiovizuális vetítések, és a kiállítások a Juego de Bolas látogatóközpont szervezésében. Ez a látogatóközpont La Palmita (Agulo) zónájában, mintegy 50 kilométerre autóval San Sebastián de La Gomerától kihagyhatatlan állomás a parkba lépés előtt.

A központ kínálta szolgáltatások ingyenesek, a park hivatásos idegenvezetőivel kísért túrák valamint a vezetett útvonalakhoz adott brosúrák is. Garajonay és a sziget lakosainak bensőséges kapcsolatát tökéletesen visszaadja a központban látogatható néprajzi múzeum és kézműves műhely. Emlékként pedig vásárolhatunk a szemünk láttára elkészült kézműves darabokból.

Imagen
Subtítulo
Gara és Jonay legendája
Título
Gara és Jonay legendája

Gara és Jonay legendája

Amint azt a Kanári-szigetek spanyol meghódításai előtti régi legenda tartja, a 'Garajonay' szó a gomerai Gara hercegnő és a tenerifei Jonay herceg neveinek összeolvadásából keletkezett. A több száz - ha nem ezer - évre visszanyúló megcsonkított szerelmük története - melynek helyszínéül a Garajonay Nemzeti Park szolgál - és az angol író, William Shakespeare halhatatlan remekműve, a Rómeó és Júlia között különleges hasonlóság fedezhető fel.

A legenda szerint Gara és Jonay azután találkoztak és szerettek egymásba, miután egy jós óva intette Garát, hogy a tűz közelébe menjen. Amikor a tenerifei Teide-vulkán kitört, a két család szétválasztotta a fiatalokat, félve a jóslat beteljesedédétől. Ám Gara és Jonay La Gomera-szigetén titokban találkoztak, elrejtőzve az ottani csúcsok között az őket kereső családtagjaik elől, és örök szerelmet esküdve egymásnak, végzetes ölelésükben egy cédrusfa ágával szíven döfték magukat.

Imagen
Subtítulo
A Lourdes-i kolostor
Título
A Lourdes-i kolostor

A Lourdes-i kolostor

A Lourdes-i fehér kolostor és apró harangtornya az El Cedro erdő sűrűjében bújik meg, a Garajonay Nemzeti Park legemblematikusabb gyalogtúraútján: az El Cedro erdei túrán. A kirándulóút e kihagyhatatlan állomásához alig 700 métert kell gyalogolnunk az El Cedro tanyától, mely a Hermigua nevű kis hegyi falucska közelében épült.

Ez az elbűvölő kis terület szolgált helyszínéül La Gomera-szoget leghíresebb vallási körmeneteinek. Lenyűgöző története tükrözi a Kanári-szigetet meghatározó kulturális sokféleséget: a kolostor egy angol nő állhatatosságának köszönhetően épült meg, aki egy olasz vállalkozónál nevelőnőként dolgozott és a franciaországi Lourdes-i Szűznek felállított szentélyt megálmodta.

Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Ne járjon tiltott területeken, és tartsa tiszteletben az ösvényeken elhelyezett táblákat. Ha letér a kijelölt kirándulóútról, az károsítja a környezetet, és veszélyes lehet Önre és társaira nézve is.
- Ne gyújtson tüzet az arra engedélyezett területeken kívül, és a nyári hónapokban különös körültekintéssel járjon el.
- Ügyeljen arra, hogy a környezet nyugalmát ne zavarja meg túlzott zajjal (hangos zene, kiabálás stb.).
6
10
262
10045