Dunas de Maspalomas Különleges Természetvédelmi Terület

Sivatag és oázis Gran Canaria déli részén

A számos ökoszisztémának nyújtott szépséges menedékhelyként Dunas de Maspalomas a Kanári-szigetek egyik egyedülálló természeti területe. A Kanári-szigetek kormánya által különleges természetvédelmi területként védett 400 hektáros rezervátumon csodálatos tengerpart, szerves homok alkotta élő dűnék, egy pálmaerdő és egy enyhén sós vizű lagúna található. A sivatagnak és az oázisnak e keveréke Gran Canaria déli csúcsának partján helyezkedik el és a Maspalomas-i turistaközpont híres szállodái veszik körül.

Hová menjünk Dunas de Maspalomas-ban

Ahhoz, hogy még jobban megismerhessük ezt a természeti tájat, érdemes ellátogatni az információs központba és a kilátóhoz, melyek mindegyike a Riu Palace Hotelben található, Maspalomas északkeleti részén, ismertebb nevén a Playa del Inglés-en. Innen indul egy ösvény, melynek 3. elágazása a rezervátum különböző típusú dűnéit szeli át és Maspalomas kiterjedt és napos partjáig vezet. Továbbindulhatunk megfigyelni a Charca gazdag és vad élővilágát, élvezhetjük a Pálmaliget hűsítő árnyékát és meglátogathatjuk a Tony Gallardo ökológiai parkot.

Magasság
260 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
Maspalomas

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Madárlesen a Charca de Maspalomas tónál
Título
Madárlesen a Charca de Maspalomas tónál

Madárturizmus Gran Canaria déli részén

A Charca de Maspalomas tó ideális helyszín, hogy vízi madarakat figyelhessünk meg. Ez az enyhén sós vizű, sás és tamariska benőtte lagúna a Dunas de Maspalomas Természetvédelmi Terület délnyugati részén terül el, 200 méterre Maspalomas emblematikus világítótornyától a turisztikai Gran Canaria déli csücskében. A tó nyugati partján tett séta során kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb pontot távcsövünk és kameránk felállításához.

Egy kis szerencsével akár 24 féle vándorló és rezidens egyedet is megfigyelhetünk. Szinte az év teljes egészében elegáns királygémek és kócsagok táplálkoznak itt kisebb halakból és rovarokból, és láthatjuk a nyugodt láp alját cserkésző fenyérfutókat is. A sirályok, sügérek és szárcsák lakta tó felett halászsast vagy a ritka sivatagi sólymot pillanthatjuk meg.

Imagen
Subtítulo
Teveháton Maspalomas dűnéin, Gran Canarián
Título
Teveháton Maspalomas dűnéin

Kaland Gran Canaria sivatagában

A Dunas de Maspalomas Különleges Természetvédelmi Terület felfedezéséhez dönthetünk úgy is, hogy mindezt egy tevekaraván kíséretében tesszük meg. Ezeknek a Maspalomas meleg éghajlatához alkalmazkodott, lassú léptű állatoknak a hátán megtett séta során tökéletesen átérezhetjük az egyedülálló természeti terület sokszínűségét, a sivatag és az oázis keverékének tarkaságát. Felejthetetlen sivatagi utazásban lesz részünk Gran Canaria déli részén.

A dromedárok (itteni nevükön "camellos") karavánban indulnak és 35 perces sétát tesznek a rezervátum őshonos sivatagi növényzettel tarkított dűnehullámaiban. Ha csatlakozni kívánunk útjukhoz, a Fataga-völgy keleti partján felállított sátrakhoz kell eljutnia, mely néhány száz méterrel feljebb található a Charca de Maspalomas tavától. Ajánlott napvédőt vinni magunkkal, és legyünk nyitottak a felejthetetlen élményre!

Imagen
Subtítulo
Látogatóközpont, kilátó és Tony Gallardo park Dunas de Maspalomas-ban, Gran Canarián
Título
Látogatóközpont, kilátó és Tony Gallardo park

Fedezze fel Gran Canaria legjobb dűnéit

Ahhoz, hogy megismerhessük a természet hihetetlen gazdagságát, melyet Maspalomas dűnéi rejtenek, három helyszínen érdemes megállnunk: a különleges természetvédelmi terület látogatóközpontjában, a dűnék legjelentősebb kilátójában és a Tony Gallardo park értelmező útvonalakkal ellátott pálmaligetében. Ha a kirándulásnak szánt napunkat ennek a három helyszínnek a meglátogatásával kezdjük, közelebb kerülhetünk a Gran Canaria-sziget legdélebbi területének sivatagi szépségéhez valamint állat-és növénytani változatosságához.

A látogatóközpontban - a Hotel Riu Palace de Playa del Inglés-ben - megtekinthetjük az értelmező videókat és táblákat, melyek a dűnék eredetéről és azok ökológiai jelentőségéről mesélnek. Barátságos személyzetének segítségével foglalhat helyet a Tony Gallardo de Maspalomas park vezetett kirándulásához, a szépséges kanári-szigeteki pálmafák és az ott élő ökoszisztéma populációjának erdejébe. A látogatóközpont mellett a dűnékre néző kiváló kilátót találjuk, mely a romantikus Costa Canaria de Playa del Inglés sétányával van összekötve.

Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Ne járjon tiltott területeken, és tartsa tiszteletben az ösvényeken elhelyezett táblákat. Ha letér a kijelölt kirándulóútról, az károsítja a környezetet, és veszélyes lehet Önre és társaira nézve is.
- Ne gyújtson tüzet az arra engedélyezett területeken kívül, és a nyári hónapokban különös körültekintéssel járjon el.
- Ügyeljen arra, hogy a környezet nyugalmát ne zavarja meg túlzott zajjal (hangos zene, kiabálás stb.).
2
9
262
10045