Milyen a La Palma vulkán

Spanyolország legfiatalabb földjének története

A szigetcsoporttól északnyugatra található La Palma a Kanári-szigetek ötödik legnagyobb és legnépesebb szigete. La Isla Bonita vagy La Isla Corazón néven ismert, és az egész szigetcsoport második legmagasabb csúcsát, a Roque de los Muchachos-t tudhatja magáénak, amely eléri a 2426 méter tengerszint feletti magasságot. A becslések szerint a vulkáni eredetű La Palma három-négy millió évvel ezelőtt tűnt fel az Atlanti-óceán fenekéről.

Imagen
Erupción volcánica Cumbre Vieja. La Palma.
Erupción volcánica Cumbre Vieja. La Palma.
Contenido

2021. szeptember 19-én a Cumbre Vieja körzetben újra aktiválódott a vulkáni tevékenység, amely 85 napon át tartó kitörést okozott, és megdöntötte a sziget leghosszabb történelmi rekordját. A tevékenység a Cumbre Vieja Természeti Parkban kezdődött, La Palma déli részén, amely a sziget aktív vulkáni gerince.

Contenido

Az akkoriban még hivatalos név nélküli új La Palma vulkánt folyamatos változása és fejlődése jellemezte, ami arra késztette a tudósokat, hogy a hosszan tartó hibrid kitörések közé sorolják. Ereje csúcspontján a főkúp csaknem 200 méterrel emelkedett az előző felszín fölé, megközelítve az 1200 méter tengerszint feletti magasságot, bár a vulkáni tevékenységből adódó több földcsuszamlás miatt alaktani szempontból különböző változásokon ment keresztül.

Contenido

Ez a típusú vulkán a Stromboli-jellegű kitörés kategóriába tartozik, amelyet a nyolcas skálán hármas vulkánkitörési indexű bazaltos lávák kibocsátása jellemez, ahol a kitörési oszlop maximális magassága nem haladja meg a 10 000 métert, és a láva hőmérséklete is 1200 és 1000 ºC között ingadozik.

A maga részéről a láva is nagyon változékony volt a kitörési folyamat során. Az „Aa” típusú kockás lávafolyamok 400 méter/óra sebességgel haladtak előre, míg a pahoehoe típusú területeken – ahol a láva a legfolyékonyabb – a sebesség meghaladta a 40 kilométer/órát.

Contenido

A Szigeten két fő vulkáni területet láthatunk. A legrégebbi az északi harmadban található. Inaktív, lekerekített formája egyesíti a Taburiente épületet és a Cumbre Nueva boltívet.

A déli területen található a Cumbre Vieja Dorsal, amely egy modernebb terület, bár mérete és magassága kisebb. Utóbbiban a vulkáni tevékenység 125 000 éve, vagy más szóval a felső pleisztocéntől napjainkig vándorolt, ez az egyik legaktívabb vulkáni pont az egész Kanári-szigetcsoportban. Itt, a Cumbre Vieja gerincen jegyezték fel a szigeten az elmúlt 500 évben bekövetkezett hét kitörést, amihez ma hozzá kell adni az utolsót, amely 2021-ben történt, és La Palma felszínének 10%-át érintette, károkat okozva a helyi ingatlanokban, vállalkozásokban és infrastruktúrában.

Contenido

A Cumbre Vieja vulkanikus táját a vulkánútonkeresztül lehet a legjobban megismerni. Összesen 22 kilométeres túraútvonal, több mint 1200 méteres szintkülönbség, amely a hegycsúcson eléri a közel 2000 métert, egyedülálló kilátást nyújtva a sziget mindkét oldalára.

Contenido

Közepes-magas nehézségű, körülbelül nyolc és fél órás, gyalogosok számára teljesen felszerelt útvonal, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb útvonal a szigeten. A Refugio del Pilarban található kemping területétől indulva a fő vulkánok, amelyeken keresztül ez az útvonal halad, a Birigoyo, a Hoyo Negro kráter, El Duraznero, La Deseada, El Charco, Martín de Tigalate, San Antonio és végül a el Teneguía. Ha mégis többre vágyik, az útvonal meghosszabbítható egészen a világítótoronyig és a Fuencaliente-i szalinákig, ahonnan gyönyörködhet az őshonos fajokban és a sziget növényzetében, gyönyörű vulkáni tájjal a háttérben.

Contenido

Köszönet Dr. Juana Vegas Salamanca-nak, a Spanyol Földtani és Bányászati Intézet Örökség és Geodiverzitás Kutatócsoportjának (Tudományos Kutatási Felsőbb Tanács) koordinátorának a cikkben található információkért.