Miért nevezik La Palmát a vulkánok földjének

Kitörések, egy egyedülálló esemény, amely több millió éve zajlik

Egy földrengés, majd egy repedés és végül egy robbanás. Az Aridane-völgy lakói így vették észre, hogy egy új vulkán született a Föld belsejéből. Egy hatalmas robaj megváltoztatta La Palma történelmét, és új irányt adott tájképe, tájrajza és lakói életének.

Contenido

Bár meglepő, de nem újdonság. Ez a jelenség hárommillió éve zajlik, amikor is a sziget kiemelkedett az óceán fenekéből, és egészen napjainkig tart. Valójában az előző kitörés a szigeten 50 évvel ezelőtt történt. Emiatt La Palmát a „Vulkánok Földjeként” ismerik.

Contenido

A Kanári-szigetek vulkanikus eredete annak köszönhető, hogy az afrikai kontinentális lemez peremén és az Atlanti-óceán északi kéregében található. Elsőként Fuerteventura tűnt fel, bár mindegyik körülbelül 35 millió évvel ezelőtt, az oligocén korszakban került felszínre, a bolygó belsejét a felszínnel összekötő repedéseken keresztüli magma felemelkedésének köszönhetően.

Az alkotás folyamata olyan egyszerű, mint amennyira lenyűgöző. Az évszázadok során a víz alatti kitörésekből származó láva felhalmozódott, mígnem a tengerszint fölé emelkedett, számos és rendkívül változatos vulkánokat létrehozva a felszínen. A folyamat több millió évig tart, és valójában még mindig folytatódik, főleg bazaltkitörésekkel, amelyek kis stromboli típusú vulkánokat eredményeznek.

Contenido

Az kanári őslakosok kultúrájában volt egy rosszindulatú entitás, amely megtámadta a Kanári-szigeteket. Egy az ördöghöz hasonló lény, aki a Guayota nevet kapta. Az őslakosok ezt az alakot a tűzzel, a vulkáni folyamatokkal és a nyomukban végbemenő pusztítással hozták összefüggésbe. A földben lakott, különösen a Teide-hegyen, amelyet magának a pokolnak tartottak.

Már a XX. században elterjedt volt, hogy a Kanári-szigetek vulkánjait szentek neveivel keresztelték meg, mint a San Antonio vulkánesetében.. Az elmúlt évszázadban azonban egyre gyakoribbá vált, hogy az egyes szigetekre jellemző őslakos helyneveket adják ott keletkező vulkánoknak, mint például a Teneguíavulkán.. A tavaly 2021-ben lezajlott kitörésnek még nincs hivatalos neve, bár egyre elterjedtebb a Tajogaite név, ami egy olyan hely neve, amely közel van ahhoz a területhez, ahol ez a vulkán keletkezett.

Contenido

A kezdeti morajlástól a vulkán egy olyan kitörési folyamatot indított el, amelyben egy láncreakció keletkezett és megváltozott az Aridane-völgy és a közeli települések mindennapi életét.

Contenido

Ez a kitörés 286,2 terawatt/óra (TWh) energiát termelt, ami 1000-szer több, mint a La Palma által az előző évben felhasznált teljes energia mennyisége. A maga részéről a fő kráterből kiinduló lávasugár elérte a 600 méteres magasságot, valamint a piroklasztikus oszlop magassága időnként meghaladta a 9000 métert is.

Contenido

A vulkán minden egyes kisebb fejlődése nagy hatású változást jelentett a befolyási területen, különösen a kúp területén, az aktív lávafolyamok közelében és környezetében a hamu és piroklasztok lehullása miatt. A 85 nap alatt, amíg a kitörés tartott, az egész sziget állandó változási szakaszban volt és várta az egész folyamat lezárását abban a reményben, hogy egy új szakasz kezdődhet, amelyet a társadalmi-gazdasági fellendülés, valamint a növényvilág és a biológiai sokféleség újjászületése jellemez egy teljesen új természetes élőhelyen.

Contenido

Köszönet Dr. Juana Vegas Salamanca-nak, a Spanyol Földtani és Bányászati –​Intézet Örökség és Geodiverzitás Kutatócsoportjának (Tudományos Kutatási Felsőbb Tanács) koordinátorának a cikk elkészítésében nyújtott közreműködéséért.