El Palmar

A frissen őrölt gofio illata

A falu Tenerife északnyugati részén, a róla elnevezett termékeny völgyben fekszik. El Palmar, mondhatni, a Teno tájvédelmi körzet központja, innen lehet behatolni a Monte del Agua ősrégi erdeibe, vagy felmászni a Baracán vagy a Talavera égbetörő szikláira. Gazdaságának fő mozgatórugója a földművelés, illetve a fűzfavesszőt és pálmalevelet felhasználó kézművesség. Nem ritka, hogy a falut a frissen őrölt gofio illata lengi be. A gofio a helyi konyha specialitása, nem más, mint pörkölt gabonafélék keverékéből készült liszt.

Építészet és hagyomány Tenerife északnyugati részén

El Palmar jelentősége nem csak abban áll, hogy itt lehet munícióval feltöltekezni a Teno tájvédelmi körzet bejárása előtt. El Palmarnak ugyanis sajátos, utánozhatatlan karaktere van. Megművelt földjeit apró parasztházak tarkítják, vendéglőiben a kanári-szigeteki konyha fogásainak gazdag választékát kínálják. Építészetének figyelemreméltó emlékei a régi földbirtokosi házak és a Nuestra Señora de la Consolación-templom. Hagyományai közül kiemelkedik a „baile de las libreas” nevű táncos ünnepség, amelyet minden évben szeptember végén tartanak már a XVII. század óta.

Touristic info
Localidad
Buenavista del norte

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- A tengerbe ne dobjon tárgyakat, sem semmilyen más jellegű hulladékot.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Tartsa tiszteletben és óvja a hely történelmi és kulturális örökségét, valamint a közterületi berendezések különböző elemeit (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, világítás stb.).
1
9
262
10045