Temisas

A Kanári-szigeteket jelképező falu

Temisas tulajdonképpen egy kisebb házcsoport Gran Canaria délkeleti táján, igen közel Agüimes történelmi városkájához. Ez a nevezetes falucska egy igen kedvelt építkezési formát őriz: alacsony épületeket gipsszel és mésszel borított kőfalakkal, hullámos cseréppel fedett nyereg- vagy kontytetővel. Temisas történelmi öröksége olyannyira értékes, hogy a Kanári-szigetek kormánya a szigetcsoportot jelképező falunak nyilvánította.

Caserío de Temisas: extra szűz olívaolaj

Ám Temisas nem csak a fehérre meszelt, hangulatos kis házai miatt kedves a szemnek. A falut körülvevő táj sem kevésbé figyelemreméltó, különös tekintettel az őshonos kanári-szigeteki pálmafákra. Nem lehet Temisasról beszélni az olajfái nélkül sem, amelyek szinte egyedülállóak a Kanári-szigeteken, és kiváló olívaolaj készül a termésükből. A faluban több XVI. századi olajbogyóprés is található, és az olajkészítők gyakran még ma is ezeket veszik igénybe a különleges, Caserío de Temisas néven ismert szűz olívaolaj előállításához.

Restoration
Touristic info
Localidad
Agüimes

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- A tengerbe ne dobjon tárgyakat, sem semmilyen más jellegű hulladékot.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Tartsa tiszteletben és óvja a hely történelmi és kulturális örökségét, valamint a közterületi berendezések különböző elemeit (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, világítás stb.).
2
9
262
10045