Csillagok megfigyelése az El Palmar kilátóból

Égitestek felfedezése a szurdokvölgyek közül

Tenerife északnyugati részén, Buenavista del Norte településen található az El Palmar kilátó, amely csekély fényszennyezettségének köszönhetően megfelelő helyszín a Kanári-szigetek égboltjának megfigyeléséhez. Gépkocsival meredek úton megközelíthető helyen, 600 méterrel a tengerszint felett fekszik. Ehhez a természetes teraszhoz saját parkolóhely is tartozik. Mivel a megfigyelésre a településtől távol kerül sor, így érdemes megfelelő ruházatot és lábbelit viselni, valamint a megfigyelés idejére elegendő mennyiségű ételt és italt kell magunkkal vinni.

Az égbolt szépségének megfigyelése, a Tejút látványával

El Palmar szabad szemmel és kézi távcsővel is lehetőséget biztosít az égbolt szépségeinek megfigyelésére. A Tejút átíveli az égboltot, és megfigyelhetjük benne a számos csillagcsoportot és a csillagközi gázok és por magas koncentrációját, amelyből a csillagok is születnek. A Földtől több mint ötezer fényévnyire található a Rozetta-köd, amelynek formája égi virágra emlékeztet. A csillagképeknek nevet adó hitvilág szerint az Oriont két kutyája kíséri: a Nagy Kutya és a Kis Kutya. Legkönnyebben az újév kezdetekor vehetjük észre, ha a kora esti órákban délkelet felé nézünk.

Altitude
121 m
Protected sky
Nagyon éles kontúros terült
Information panels
Protected natural space
Localidad
Buenavista del Norte

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Kapcsolja le az autó fényszóróit, és ne használjon zseblámpát. Ezzel hozzájárul az égbolt fényszennyezésének csökkentéséhez.
- Ha csillagászati kilátóponton tartózkodik, tartsa tiszteletben és óvja a különböző berendezési tárgyakat (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, távcsövek és teleszkópok, stb.).
- Igyekezzen csendben maradni vagy halkan beszélni. Ez még élvezetesebbé teszi az élményt.
1
10
262
10045