LEGFRISSEBB HÍREK |

Koronavírus (Covid19)

Csillagmegfigyelés a Llano del Jable kilátón

Reserva Starlight a kialudt vulkán tetején lévő kilátóval
El Paso magasabban fekvő részén (tengerszinttől 1200 méterre) található a Llano del Jable kilátó, ahonnan napközben csodálatos látvány nyílik az Aridane völgyére és a kialudt Montaña Quemada vulkánra. Éjszakánként pedig La Palma ezen része – amely az égbolt tisztasága miatt Reserva Starlight besorolású – egy különleges természetes erkéllyé válik, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik az égboltra. A kilátónál tájékoztató tábla és számos parkolóhely is található, más kiépített infrastruktúra azonban nincs. Meleg ruha viselete javasolt.
Kilátás három nagyobb csillagképre
A nyugatra néző Llano del Jable csillagászati kilátó január hónapban ideális helyszín a csillagképek kora esti órákban történő megfigyeléséhez. Ilyenkor a Pegazus és a Kassziopeia élesen elkülöníthetők egymástól. Köztük található az Androméda, ahol az egész égbolt legnagyobb és legközelebb lévő galaxisa, a Nagy Androméda-galaxis helyezkedik el. Holdmentes éjszakákon binokulárral tisztán látható egy kiterjedt felhő, amely több mint 2,2 millió fényévnyire van tőlünk, és ez az ember által szabad szemmel látható legtávolabbi égi képződmény.
Altitude
669 m
Protected sky
Starlight foglalás
Information panels
Parking
Protected natural space
Restauration
Localidad
El Paso

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Kapcsolja le az autó fényszóróit, és ne használjon zseblámpát. Ezzel hozzájárul az égbolt fényszennyezésének csökkentéséhez.
- Ha csillagászati kilátóponton tartózkodik, tartsa tiszteletben és óvja a különböző berendezési tárgyakat (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, távcsövek és teleszkópok, stb.).
- Igyekezzen csendben maradni vagy halkan beszélni. Ez még élvezetesebbé teszi az élményt.
5
10
262
10045