Csillagmegfigyelés Roque Saucillón

Csillagászati teleszkóp, amely mindenki számára elérhető

A Vega de San Mateo településen, Las Palmas de Gran Canaria várostól 21 kilométerre található Roque Saucillo csillagászati kilátó autóval könnyen megközelíthető. Mivel városi környezetben fekszik, így saját parkolóhellyel is rendelkezik, és a környéken vásárlásra is lehetőség van. Ez az obszervatórium rendelkezik egy legújabb típusú csillagászati teleszkóppal is, amely alkalmas oktatási célú csillagászati megfigyelésekre, illetve van itt egy előadóterem is, ahol oktató foglalkozások, workshopok és kiállítások várják a látogatókat.

Mitikus csillagok szemlélése közben

Ha a kora esti órákban nyugat felé nézünk, az égen egy hatalmas négyszög tűnik fel: a Pegazus csillagkép középső csillagrajzolata. A Tejút bal oldalán függőleges irányban olyan csillagképek ölelik körbe, mint a Kassziopeia, a maga M-betűre hasonlító alakjával, míg a nyugati horizonton a Hattyú, a keleti égbolton pedig a Halak csillagkép ötlik a szemünkbe. December és január hónapban érdemes megtekinteni, amikor egy elmosódott csillagot láthatunk távcsővel a Pegazus négyszögalakja alá tekintve. Ez az M15 jelű gömbhalmaz, amelynek fénye 33 000 év alatt jut el a Földre.

Altitude
831 m
Protected sky
Nagyon éles kontúros terült
Observatory
Parking
Protected natural space
Restauration
Localidad
San Mateo

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
  • Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
  • Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
  • Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
  • Kapcsolja le az autó fényszóróit, és ne használjon zseblámpát. Ezzel hozzájárul az égbolt fényszennyezésének csökkentéséhez.
  • Ha csillagászati kilátóponton tartózkodik, tartsa tiszteletben és óvja a különböző berendezési tárgyakat (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, távcsövek és teleszkópok, stb.).
  • Igyekezzen csendben maradni vagy halkan beszélni. Ez még élvezetesebbé teszi az élményt.
2
10
262
10045