A csillagok megfigyelése a Morro Velosa kilátóból

Természetes eredetű kilátó Fuerteventura nyugati partvidékén

A Morro Velosa kilátó Fuerteventura szigetének középnyugati részén található, a Betancuria település közelében. Innen lehetőség van a Kanári-szigetek keleti égboltjának megfigyelésére. A 669 méter magas Tegú hegyen található természetes eredetű kilátó fölött fényszennyezés nincs, a parkolásra pedig egy nagyméretű parkoló biztosít lehetőséget. A csillagászati megfigyelésekre érdemes melegen öltözködni és élelmiszert magunkkal vinni.

Az újszülött M52 csillagainak fürkészése a Kassziopeia közelében

Ha a Morro Velosa kilátóból a nyár utolsó hónapjaiban a kora esti órákban északnyugatra nézünk, láthatjuk a látóhatár fölött úszó W-alakú csillagalakzatot: ez a Kassziopeia csillagkép, az északi félteke egyik legjellemzőbb égi alakzata. Nem messze tőle láthatja a Kis Medve csillagképet, az északi irányt jelző Sarkcsillaggal együtt. Az égboltot átszelő Tejút csillagai is ámulatba ejtőek. A Kassziopeia és Cefeusz között található az újszülött csillagokból álló M52, amely binokulárral nézve olyan, mintha kicsiny csillagok sokasága lenne.

Altitude
669 m
Protected sky
Nagyon éles kontúros terült
Information panels
Parking
Protected natural space
Localidad
Betancuria

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Kapcsolja le az autó fényszóróit, és ne használjon zseblámpát. Ezzel hozzájárul az égbolt fényszennyezésének csökkentéséhez.
- Ha csillagászati kilátóponton tartózkodik, tartsa tiszteletben és óvja a különböző berendezési tárgyakat (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, távcsövek és teleszkópok, stb.).
- Igyekezzen csendben maradni vagy halkan beszélni. Ez még élvezetesebbé teszi az élményt.
4
10
262
10045