Csillagmegfigyelés Orchilla világítótornyánál

Csillagvizsgáló a tengerrel szemben, ahol egykor a nulladik hosszúság is húzódott

Orchilla világítótornya a sziget nyugati részén található, és gépkocsival könnyedén megközelíthető. Ezen a helyen az Atlanti-óceán nyugalmában csodálhatja meg az égboltot, egy olyan természeti környezetben, ahol alacsony a fényszennyezettség. Csillagászati értékén túlmenően már csak történelmi szempontból is fontos helyszínről van szó: a XVII. században ez a hely szolgált alappontként a nulladik hosszúság megállapításához, míg 1885-ben az angliai Greenwich át nem vette ezt a szerepet.

Az ősz végét jelző Bika csillagkép megtekintése

Ha Orchillán járva egy novemberi kora este az égre nézünk úgy, hogy a tenger nekünk háttal van, a világítótorony pedig balra, akkor láthatóvá válik az ősz végét jelző csillagkép. Ez a Bika, jellegzetes fejformájával és hosszú, párhuzamos szarvaival. A fejet egy V alakú csillagegyüttes alkotja, köztük a legfényesebb csillaggal. Ez az Aldebaran, amelynek jelentése arabul „követő”. Ez talán abból ered, hogy az égbolton való áthaladásakor a Pleiádokat követi. Első ránézésre ez a csoportosulás úgy néz ki, mint egy kicsinyke üstökös, de binokulárral vagy nagyfelbontású távcsővel nézve nagyon szépen ragyog.

Altitude
132 m
Protected sky
Nagyon éles kontúros terült
Parking
Protected natural space
Localidad
Punta de Orchilla

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Fenntarthatóság
Sostenibilidad
- Soha ne hagyjon semmilyen szemetet a környezetben, beleértve a cigarettacsikkeket is. Az élelmiszerhulladék hozzájárul a rágcsálók és a kóbor macskák elszaporodásához, amelyek komoly veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra.
- Tartsa tiszteletben az állatokat, ne zavarja, illetve ne etesse azokat. Ha sérült példányt lát, bejelentheti a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ne tépjen le virágokat vagy növényeket.
- Ne szedjen fel vagy vigyen el köveket vagy bármilyen más elemet a természetből. Ne is módosítsa azok elhelyezkedését az által, hogy sajnálatos módon hírhedtté vált „kavicstornyokat” épít belőlük.
- Kapcsolja le az autó fényszóróit, és ne használjon zseblámpát. Ezzel hozzájárul az égbolt fényszennyezésének csökkentéséhez.
- Ha csillagászati kilátóponton tartózkodik, tartsa tiszteletben és óvja a különböző berendezési tárgyakat (információs táblák, korlátok, ülőhelyek, távcsövek és teleszkópok, stb.).
- Igyekezzen csendben maradni vagy halkan beszélni. Ez még élvezetesebbé teszi az élményt.
7
9
262
10045