Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt
A
Kanári-szigeteket
a bálnák is kedvelik
A Kanári-szigetekre mindenféle látogató érkezik – még cetfélék is! A tengerfenék gazdagsága és a környező vizek kiváló hőmérséklete az év minden szakában tengeri élőlények tömegeit vonzza. Egy kifejezett előnye a szigeteknek más hasonló élőhelyekhez képest az, hogy a cetfélék egész évben a környéken tartózkodnak.
A Kanári-szigetek környékén nagyjából 26 cetfélével lehet találkozni, köztük a gigantikus kékbálnával és a barátságos delfinekkel. A szárazföld közelségének köszönhetően egész Európában ezekre a szigetekre érkezik a legtöbb természetbarát, aki saját élőhelyükön szeretné megfigyelni ezeket a lenyűgöző állatokat.
/A leggyakoribb
fajok
A Kanári-szigeteken százalékos arányban is rendkívül magas az észlelések száma. A leggyakrabban észlelt fajok közé tartozik a gömbölyűfejű delfin, a palackorrú delfin és a púpos bálna, amelyek több állandó kolóniába szerveződnek a szigetvilágban, és szeretettel várják a látogatókat!
Delfin
A delfinek látványa hajókirándulás közben teljesen megszokott dolognak számít. A szigetek körül 6 különböző fajtája él ezeknek a bolygó legintelligensebb élőlényei közé tartozó állatoknak. Mivel igen barátságosak, könnyen meg lehet őket közelíteni csónakkal, és szívesen játszanak az emberek körül.
Gömbölyűfejű delfin
Az egyik legnagyobb élő delfinfajta, amellyel gyakran lehet találkozni a Kanári-szigetek partjai mentén, mivel jelentős méretű állandó kolóniába szerveződnek. Ezek az igen barátságos állatok rendszerint csoportokban vagy családokban élnek, ami megkönnyíti az észlelésüket. Gyakran játszani kezdenek egymással a hajó körül!
Barázdásbálna
A barázdásbálnák a sziláscetek legnagyobb és legváltozatosabb családját alkotják. Közéjük tartozik a Kanári-szigetek partjainál megszokott látványnak számító púpos bálna is. Ezt az akár 16 métert is elérő emlőst könnyen ki lehet szúrni és fel lehet ismerni a jellegzetes púpjáról.
Ámbráscet
Egyes források szerint az ámbráscet akár 20,5 méter hosszúra is megnő. Ez a világ egyik legnagyobb emlősállata. Akár 3 kilométer mélyre is képes lemerülni, és ott 35 percen át tartózkodni, amikor élelmet keres. Amikor az ember megpillant egy ilyen óriást, óhatatlanul szembesül saját parányiságával.
A cetfélék
/jólléte
a legfontosabb
A látogatókat kifejezetten a bálnák és a delfinek megfigyelésére tervezett „kék hajók” szállítják, melyek szigorú törvényi szabályozásnak kell eleget tegyenek, a Kanári-szigetek vizein élők cetfélék teljes és boldog életének biztosítása érdekében. Az olyan tevékenységek, mint az etetésük vagy a közös úszás nem megengedett a hajózás során, hogy ne zavarjuk meg őket a természetes élőhelyük szabad élvezetében.
Déli part
Tenerife
A Tenerife szigetétől délnyugatra eső vizek ideális helyszínt kínálnak a bálnafélék megfigyelésére azok természetes élőhelyén. Erre a parthoz közel eső környékre érkezik európai viszonylatban a legtöbb turista, aki cetfélék észlelésére vágyik. 21 különböző fajjal lehet itt találkozni, köztük a kékbálnával és a kardszárnyú delfinnel. A gömbölyűfejű és palackorrú delfineknek a sziget környékén élő két rezidens populációja az év napjainak 80%-ában látható.
Hajókirándulások
Teneriféről
Déli part
Gran Canaria
Gran Canaria déli partjainál Puerto Rico környékének csendes, a passzátszeleknek köszönhetően oxigénnel teli vizeit kistestű cetfélék sokasága látogatja. Ahogy a nap első sugarai megérintik a vizet, a delfinek uszonyai is feltűnnek, helyieknek és turistáknak egyaránt felejthetetlen élményt kínálva. A menetrend szerint induló kirándulóhajókon tapasztalt szakemberek gondoskodnak a résztvevők biztonságáról és szórakozásáról.
Hajókirándulások
Gran Canariáról
Costa de Tazacorte
La Palma
A Kanári-szigetek vizeiben élő nagy és közepes méretű cetfélék szabad populációival legkönnyebben a La Palma szigetének nyugati partján fekvő Tazacorte kikötőből induló hajókról lehet megfigyelni. Naponta több rendszeres hajójárat keresztezi a bálnák és delfinek megszokott vonulási útjait, 90%-os sikert kínálva az emlősökkel való találkozásra. A La Palma körüli óceánban ámbráscetek is gyakran előfordulnak.
Hajókirándulások
La Palmáról
Costa de Valle Gran Rey
La Gomera
A La Gomera szigetén fekvő Valle Gran Rey település kikötőjéből délnek hajózva számos lehetőség kínálkozik szabadon úszó bálnák és delfinek megfigyelésére. Ezen a tengerszakaszon sokfajta nagytestű tengeri emlős vonul át, köztük különféle bálnák, ámbráscetek és trópusi barázdásbálnák. A tapasztalt személyzet által vezetett hajókirándulások során tengeri teknősökkel is lehet találkozni.
Hajókirándulások
La Gomeráról