Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

A
timple,

az ünnepek hangadója

Fa, pengő húrok, körtealakú test. Nem, nem a gitárról van szó, hanem a timpléről: egy alig negyven centiméteres hangszerről, ami rányomta bélyegét a kanári-szigeteki folklórra. Gyártásának kezdete óta, már a XIX. században a szigetek elsődleges zenei ikonájvá kezdett válni, először a nyugati szigeteken, utoljára La Gomerán és El Hierrón.

ÍGY SZÓL
A TIMPLE

Sokféle timple létezik:

öthúros, négyhúros, kontra…

Ahogyan kezdett egyre fontosabb szerepet játszani és behatolni a zene egyéb területeire, úgy alakultak át a jellemzői, hogy alkalmazkodjanak új szerepéhez.

Zene a Kanári-szigeteken

ÉS HA ÉLŐBEN

SZERETNÉD HALLANI…

Mikor lehet élőben meghallgatni a timplét? Bármikor! Vidám zenéje bármelyik utcai zenészcsoportban vagy ünnepi zenekíséretben felhangzik, nincs is nélküle igazi ünnep a szigeteken... márpedig ünnepekből itt nincs hiány! Bármikor vetődik is ide a vendég, a szigetcsoport valamelyikén egész biztosan ünnepelnek valamit, ahol a timple adja az alaphangot. Ezért ha varázsló vagy zarándokruhába öltözött embereket látsz (hagyományos öltözet), ne gondolkodj egy percig se, vegyülj az ünneplők közé!

Népszerű fesztiválok

ZARÁNDOKLATOK

A TIMPLE

MÚLTJA,
JELENE
ÉS JÖVŐJE

A timple villamúzeumában, Teguisében megtudhatod, hogyan készül a hangszer, megismerheted a lanzarotei húroshangszer-készítők alkotásait és a hangszer legközelebbi rokonait. Merülj el a hangszer történetében, és ismerd meg, hogy az utóbbi években hogyan alakították át az új technológiák. A múzeum építészetileg kiemelkedő épületében koncerteken, előadásokon és tanfolyamokon is részt lehet venni.

Teguise