LEGFRISSEBB HÍREK |

Koronavírus (Covid19)

A kanári-szigeteki füttynyelv

A La Gomera-i füttynyelv igen különleges kommunikációs forma, amelyet a sziget lakói évezredek óta használnak egymás között. A beszélt spanyol nyelvből kialakított füttynyelv úgy szállt apáról fiúra, mintha csak egy volna a mezőgazdasági munkához szükséges kellékek közül. Becslések szerint napjainkban mintegy 22 000 ember „beszéli” helyesen, és a világon egyedülálló füttynyelvet a fennmaradása érdekében a kormány 1999-ben kötelező tantárggyá tette az iskolában. La Gomera hegyeit járva érdemes fülelni, hátha felhangzik a füttyszó, amint két ember a távolból társalgásba kezd.

Contenido

A „silbo gomero” kulturális értékét felismerve, a megőrzéséért tett erőfeszítéseket honorálva az UNESCO 2009-ben felvette a füttynyelvet a világörökségi listára, kiemelve, hogy rendkívül hasznos, a sziget terepviszonyaihoz tökéletesen alkalmazkodó kommunikációs rendszerről van szó, amelynek összetettsége igen magas fejlettségi fokról tesz tanúbizonyságot.

Imagen
lenguaje silvado
lenguaje silvado
Contenido

A füttynyelv megalkotása a Kanári-szigetek első lakóinak, a guancsoknak tulajdonítható, akik így helyváltoztatás nélkül is mélységes szakadékokon, meredélyeken átívelő beszélgetéseket folytathattak. Eredetileg a bennszülöttek nyelvéből, a kanári-szigeteki berberből alakult ki, és La Gomera mellett El Hierrón, Tenerifén és Gran Canarián is használták. A spanyol nyelvre csak azt követően ültették át, hogy a szigetek a kasztíliai korona fennhatósága alá kerültek. Ettől fogva a La Gomera-i füttyszó nemzedékről nemzedékre szállt egészen napjainkig, és a kanári-szigeteki kultúra egyik legfontosabb szimbólumává vált.

Imagen
Hautacuperche La Gomera
Hautacuperche La Gomera
Contenido

Ma a silbo gomero füttynyelv a Kanári-szigetek egyik legfőbb kulturális nevezetessége. Ha a hegyek között kalandozva nem sikerül meghallani a füttyszót, a sziget hagyományos fiestáin biztosan van rá esély, hiszen ilyen alkalmakkor gyakran kerül sor a füttynyelv ünnepélyes bemutatására.

Imagen
Salto Pastor - La Gomera
Salto Pastor - La Gomera