Fontos információk a koronavírusról (COVID-19) itt

César Manrique

öröksége

„A világ legszebb helye volt számomra. És az ötlött fel bennem, hogy ha mások is az én szememmel látnák, akkor ugyanazt gondolnák róla, mint én”
Egy sziget, mint műalkotás. Lanzarote, ahogy egy művész megálmodta. César Manrique, az egyetemes alkotóművész és a környezettudatosság úttörője oly módon formálta át a szigetet, amely nem marad észrevétlen egyetlen látogató számára sem.

Hol itt, hol ott fedezni fel a művész keze nyomát és különös vízióját ember és természet viszonyáról. Ám nemcsak a tájképet, hanem a sziget, sőt az egész szigetvilág lakóinak gondolkodásmódját is átformálta. És természetesen a Kanári-szigeteken mindenhol megtalálható munkái is az első osztályú nevezetességek közé számítanak.
Sokkal több,
mint művész
César Manrique (1919–1992) festő, szobrász, építész és egyetemes alkotóművész Lanzarote szigetén látta meg a napvilágot. Madridban végezte tanulmányait, majd miután néhány évig a világot járta, a 60-as években New Yorkban, az akkori művészvilág Mekkájában állapodott meg.

Két évvel később visszatért Lanzarotéra, hogy végleg szülőföldjén telepedjen le. Ebben az időben fogott hozzá nagyszabású személyes vállalkozásához, amelynek során az alkotáshoz magát a szigetet használta alapanyagként. Szülőföldje iránti végtelen szeretete és törekvő személyisége pedig megtette a többit. 1978-ban, Berlinben nemzetközi tájépítészeti díjat is nyert.
Jóllehet César Manrique művészi munkássága igen gazdag és értékes, leginkább az itteni környezetet átalakító tájépítészeti tevékenysége áll a figyelem homlokterében. Manrique minden alkotásában mélységesen tiszteletteljes párbeszédre és összhangra törekszik a természeti környezettel.
Kilátók, kertek, tengerparti építmények, kulturális központok... A végtelenségig sorolhatnánk ötleteit, amelyeket kivételes eredetiség és időtálló modernség jellemez. Mindenekelőtt Lanzarotén, de Fuerteventurán, Tenerifén, La Gomerán és El Hierrón is megcsodálhatók fantáziájának gyümölcsei a névjegyét viselő központokban és más építményekben, amelyeket nemcsak megnézni, hanem megtapasztalni is lehet.
Jameos
del Agua
A vízi barlang César Manrique első művészeti, kulturális és turisztikai központja, a művészet és természet közötti harmónia egyik legszebb példája. A művész egy vulkanikus alagút belsejét alakítottá át földöntúli szépségű hangversenyteremmé. Mellette pálmafás kert mesterséges tóval és a „Vulkánok Háza” múzeummal (a világ egyik legjelentősebb kutatóközpontja)..
A Jameos del Agua megtekintése
El Taro de Tahíche
César Manrique
Alapítvány
Mi sem bizonyítja jobban saját művészete és ökológiai víziója iránti elkötelezettségének erejét, mint hogy César Manrique tulajdon otthonát, ahol évekig lakott, vulkáni buborékokban alakította ki. A hajdan sok korabeli hírességnek szállást adó ház most a művész nevét viselő alapítvány székhelye. Talán nem is lehet jobban megismerni e páratlan művész lelkivilágát és tehetségét, mint a saját alkotásaival és magángyűjteménye darabjaival díszített épület helyiségeiben barangolva.
A César Manrique Alapítvány megtekintése
Martiánez-tó
A Martiánez-tó közvetlenül a tengerparton fekvő, tengerre néző szabadidőközpont, gyönyörű építészeti alkotás. 33 000 m2-es víztükre hatalmas smaragdkövet formáz, amelyet 5 sziget tarkít, tele vendéglőkkel, grillbárokkal és tánctermekkel. Mindenfelé őshonos növényekkel díszített teraszok és kertek árasztanak egzotikus hangulatot. A Kanári-szigetek hagyományos építészetének szellemében létrejött komplexum César Manrique néhány szobrának is otthont ad.
A Martiánez-tó megtekintése